“Heel veel dorpsbewoners hebben meegeholpen”

De inwoners van Leermens zijn klaar voor de opening van hun nieuwe beweegpark. Jony Vleeschhouwer is lid van Vereniging Dorpsbelangen Leermens en vanaf het begin betrokken bij de plannen. Die begonnen met de open vraag aan inwoners van Leermens: Hoe kunnen we een nieuwe invulling geven aan het verouderde speelveldje? Het resultaat: een toegankelijk beweegpark voor jong en oud, mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit het Loket Leefbaarheid.

Combinatie van ideeën

Het speelveldje werd weinig gebruikt. Dus ontstond het idee om samen een nieuwe bestemming voor die plek te vinden. Een werkgroep vanuit dorpsbelangen inventariseerde de ideeën van inwoners over het speelveld. Jony: “Ik ben buurtopbouwwerker dus de gezamenlijke aanpak was helemaal mijn ding. Nadat de ideeën op haalbaarheid waren getoetst, kregen de plannen vorm. We gingen voor een mix van verschillende voorstellen: een combinatie van speel- en beweegpark, jeu de boules baan en tafeltennis. Dát moest het worden. Allemaal om bij te dragen aan sociale en vitale inwoners van het dorp. Met voor elk wat wils en activiteiten voor alle leeftijden.”

Talent om te zaaien

Jony: “Na het verzamelen van de ideeën hield het zéker niet op met de betrokkenheid vanuit het dorp. Met inwoners is bepaald waar exact behoefte aan was en op welke plek dat het beste paste. Vervolgens hebben we samen het plan van aanpak gemaakt. Ook in de uitvoering werkten veel mensen mee. Van een wal aanleggen tot planten en bloemen inzaaien of tegels vervangen door grind. Heel veel dorpsbewoners hebben meegeholpen door hun eigen talent in te zetten.”

Train de trainer

Het beweegpark bevordert de leefomgeving en vormt een ontmoetingsplaats in het dorp. Daarom kreeg dit idee € 10.000,- vanuit Loket Leefbaarheid van Nationaal Programma Groningen. Inmiddels is het park bijna klaar. Er komen nog bankjes en binnenkort is er wekelijks een trainster om groepjes sporters te begeleiden. Jony: “Zij gaat ook dorpsbewoners trainen om zelf trainingen te geven. Zo kunnen dorpsbewoners straks uiteenlopende groepen begeleiden met allerlei verschillende sporten.”

Jony is blij dat het beweegpark er nu staat: “Leermens is ondanks vergrijzing een redelijk fanatiek dorp. Ik heb hoge verwachtingen van het beweegpark. Ik zie al helemaal voor me dat de jeu-de-boulende opa’s en de sportende kinderen naast elkaar lekker actief bezig zijn!”