Heiligerlee heeft sinds januari 2021 een eigen AED apparaat in het dorp. Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Loket Leefbaarheid. Om meer te weten te komen over deze bijzondere en waardevolle aanvraag, treffen we in het dorp Berny Jansema. Berny is penningmeester bij Dorpsbelangen Heiligerlee.

De aanleiding

De besturen van Dorpsbelangen Heiligerlee en Speeltuin Heiligerlee hadden de aanschaf van een AED al op de agenda staan, toen er in het dorp iemand overleed aan een hartstilstand. Berny: ‘Vreselijk verdrietig was dat. Voor ons was deze gebeurtenis een extra motivatie om het traject van de aanschaf van een eigen AED in het dorp met spoed door te zetten.’

Wat is een AED

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. Er moet dan zo snel mogelijk gehandeld worden om het hart weer aan het kloppen te krijgen. Iedere minuut telt. De ambulance is snel, maar mensen uit eigen buurt zijn vaak als eerste ter plekke. In een buurt of dorp kunnen vrijwilligers opgeleid worden tot burgerhulpverlener. In de tijd dat de ambulance onderweg is, kun je als burgerhulpverlener al starten met reanimeren en een AED gebruiken. Zo kun je levens redden in jouw buurt of dorp. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Meer informatie over de AED en over burgerhulpverlening vind je op de website van Stichting Groningen Hartveilig.

In het dorp

Via Stichting Groningen Hartveilig werden enkele dorpsgenoten opgeleid tot burgerhulpverlener en Dorpsbelangen Heiligerlee heeft voor het AED-apparaat een aanvraag gedaan bij het Loket Leefbaarheid. Sinds januari 2021 hangt er een defibrillator bij de ingang van museum ‘Slag bij Heiligerlee.’ Berny: ’Een toegankelijk locatie, gelegen aan de doorgaande weg en met voldoende ruimte voor auto’s of een ambulance om te parkeren en te keren. Vanwege corona moeten we een voorlichtingsavond voor dorpsgenoten eerst nog even uitstellen. De aanschaf van de AED wordt door de mensen uit het dorp als veiliger en ook als zeer positief ervaren.’

Heb jij een idee voor je eigen buurt of dorp?

Misschien brengt het verhaal van Heiligerlee je op een mooi idee voor je eigen buurt of dorp. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Nienke, Pieter of Sjouke van Groninger Dorpen. Bel op nummer 050 305 0211 of stuur een mail naar info@loketleefbaarheid.nl.