De beoordelingscommissie van Loket Leefbaarheid, met daarin inwoners uit Groningen, heeft al 103 projecten goedgekeurd. In totaal is er € 550.393,45 besteed aan gezamenlijke plannen die bijdragen aan prettig wonen in een straat of dorp. Van alle 220 ingestuurde ideeën zijn er op dit moment slechts 18 afgewezen, de rest is nog in behandeling. Door een bijdrage van Nationaal Programma Groningen is het Loket Leefbaarheid sinds september 2019 weer open voor inwoners.

Dierenpark in Kantens
In Kantens zijn de aanvragers van een project al druk bezig. Zij hebben namelijk geld gekregen voor de make-over van het dierenparkje in het dorp. De opening is 24 april. Het parkje wordt een plek om te picknicken, spelen of gewoon te genieten van de boomgaard, pluktuin én natuurlijk de dieren. Met veel eigen inzet wordt een voorziening opgeknapt waar jong en oud plezier van heeft. Een aanvraag zoals Loket Leefbaarheid ze graag ziet.

“Na wat hulp bij het opstellen van de begroting heeft Loket Leefbaarheid een bedrag toegekend aan ons project. Nu kunnen we lekker de handen uit de mouwen steken. Het geld besteden we aan de aanschaf van materialen.” vertelt aanvrager Susanne Ongering.

Per direct starten
Naast de opknapbeurt van het dierenparkje in Kantens zijn er nog 102 projecten goedgekeurd. Gemiddeld is een bedrag van € 5.343,63 per project uitgegeven. De 18 projecten die zijn afgewezen waren vrijwel allemaal nog niet helemaal klaar voor uitvoering. Een belangrijke voorwaarde voor toekenning is namelijk dat het project direct kan starten. Als inwoners een aanvraag hebben ingestuurd krijgen ze binnen acht weken te horen of ze met hun project aan de slag kunnen.

In het schema hieronder is te zien hoeveel aanvragen er uit welke gemeenten komen. De regeling is speciaal voor het aardbevingsgebied.

GemeenteAantal
Het Hogeland71
Loppersum38
Groningen (voormalige gemeente Ten Boer)31
Delfzijl26
Appingedam18
Midden-Groningen17
Oldambt12
Westerkwartier (Middag-Humsterland)7

Waar zijn we naar op zoek?
Projecten die positief bijdragen aan de leefbaarheid van een dorp. Samenwerking tussen inwoners en organisaties is daarbij heel belangrijk. Ook moeten aanvragers laten zien dat inwoners achter dit project staan. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vrijwilligers die meewerken aan het project of een geldbedrag dat opgehaald is door crowdfunding- of een andere actie. Wil je weten of jullie project ook in aanmerking komt voor een bijdrage? Meer info is te vinden op www.loketleefbaarheid.nl.

De komende tien jaar
Het Nationaal Programma Groningen stelt voor het Loket Leefbaarheid de komende tien jaar elk jaar één miljoen euro beschikbaar. Per project kan maximaal € 10.000,- worden aangevraagd. Een aanvraag doe je online. Loket Leefbaarheid is ondergebracht bij Vereniging Groninger Dorpen. Zij geven advies en bieden ondersteuning bij het insturen van een aanvraag. Iedere maand beoordeelt de beoordelingscommissie de ingestuurde plannen.